Der er rav i den på Læsø…

Ja det er der på mange måder – og en af de bedste er det orange eller gule materiale, der skyller op på de fleste af Læsøs kyster.

Ægte rav er over 50 mill. år gammelt. Det stammer fra harpiks fra især nåletræer, der efter at have været spærret inde i undergrunden under iltfattige forhold og under stort tryk i mange tusinder af år endelig er endt i de fri vandmasser i oceanerne. Hermed er de på et eller andet tidspunkt skyllet op på kyster, som dem, der findes på f.eks. Læsø. Rav kan desuden findes ved udgravninger i undergrunden, hvor det har ligget deponeret i op til mange millioner år. Specielt i Østersølandene er der fundet meget “jord-rav”

Ægte rav gennemskinnet af solen

Mest almindeligt er det dog at finde rav opskyllet på vore kyster. Da Læsø ligger ude midt i Kattegat er der gode muligheder for at denne ædle frembringelse fra naturens skatkammer kan ende under eller sammen med tang eller ålegræs, for derefter at blive samlet op af dem, der måtte komme forbi på det rette tidspunkt.

Der er intet som at komme gående langs en af øens strande og så lige pludselig få øje på et gyldent stykke, der måske er halvt eller næsten helt dækket af tang eller sand. Eller den varme følelse der gennem risler én, når man efterfølgende mærker dette fantastiske materiales organiske struktur og overflade. Jeg har ofte haft et stykke liggende i lommen, som jeg har kunnet gå rundt og føle på når jeg har bevæget mig rundt i Læsøs natur, og det har altid givet mig glæde og velvære.

Læsø-rav

Vikingerne troede at rav stammede fra de tårer, som gudinden Freja græd, som endte i havet og materialet var på den tid også meget højt skattet.

Det er en videnskab at finde rav, og på Læsø er der virkeligt nogle dygtige folk, der nøjagtigt ved hvor og hvornår man skal ud for at finde de største og bedste stykker. Det er dog næsten altid muligt  – lidt ligesom med Kantarellerne – at finde rav, blot ved at følge en af de mange kyststrækninger der findes på øen – og så holde øjnene åbne.

Prøv f.eks. nordkysten ved Storedal, omkring Østerby eller kysten omkring Bløden Hale mod øst. Her har jeg selv fundet en del rav 🙂

Reklamer

One thought on “Der er rav i den på Læsø…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s