Bøgen springer også ud på Læsø

Det er nu du skal glæde dig over at foråret, trods alt er i fuld gang – for lige straks springer bøgen ud. Det er sjældent det sker tidligt på Læsø i forhold til andre steder i landet, men så kan man jo glæde sig over, at den holder så meget længere hen over sommeren.

I særligt gode olden-år skyder en masse kimplanter op af jorden netop nu og lokker rådyr og dådyr med deres salatlignende friske og saftige blade. Hvis de får lov at overleve og fortsætte væksten skyder et nyt lille skud op over kimbladene og sætter de egentlige bøgeblade, som de fleste kender. Disse er syrlig og kan egentligt godt bruges som en mindre bestanddel i en salat, men de er som sagt meget syrlige!

Bøgekimplanter
Bøgen starter sit liv med at skyde to friskgrønne kimplanter op af jorden.

På de ældre træer springer bladene også ud og det er et prægtigt syn, når de farver skoven lysegrøn i maj med deres klorofylfyldte friske blade.

Bøgen har ikke haft nemt ved at etablere sig naturligt på Læsø, men er siden 1940’erne plantet i mindre udstrækning i f.eks. Læsø Klitplantage. Her er den ældste og mest komplette bevoksning godt 63 år. Du kan finde den hvis du går en tur langs med Savsmuldsvejen tæt op ad Lundebækken, der går parallelt med Vestre Skråvej fra Plantagevej mod sydøst.

Andre steder i plantagen sår bøgen sig selv, og hvis den får lov at gro uden at blive spist af vildtet, vil den efterhånden kunne naturalisere sig mere på øen.

Bøgen springer ud omkring 1. maj
Bøgen blomstrer ikke hvert år. Her er der dog en masse små klaser med bøgeblomster på vej.

Hvis alt går godt og blomsterne får lov at udvikle sig ender det med en masse “bog” eller “olden”, som bliver næste års frøkilde. Bogen er først udviklet sidst på sommeren, hvor den så kan falde ned og ligge i store dynger. Sådanne år kaldes “olden-år”

Bøgeolden
Bøgens frugter kaldes “bog” eller “olden”

Bøgens ved er ikke særligt stærkt eller holdbart. Det bruges derfor aldrig som bygningstræ, men mest til møbel- eller gulvtræ. Bøgeparket er eftertragtet og mange af vore designermøbler er lavet af samme træsort.
Desuden er bøgen en af vores bedste træarter til brænde – men det er næsten synd at lade den gå op i røg.

Vidste du iøvrigt….

At ordet “bogstav” stammer fra gammeldansk, hvor man i vikingetiden skrev meddelelser med runer på små snittede stave af bøg. Disse tjente som kommunikationsmiddel ligesom mobiltelefonen gør det i dag.

Runen
Ordet “bogstav” stammer fra de små stave, ofte skåret af bøg, som man i tiden med runer skrev på. Her er runen “T” ristet.

Til forsiden

Reklamer

2 thoughts on “Bøgen springer også ud på Læsø

 1. Hej Thomsen,
  Hyggelig læsning…
  Vi tror dog at bøgen på Østergaard er af væsentlig ældre dato. Specielt har vi en blodbøg af
  Enormt omfang.
  Haven til Østergaard blev etableret i 1840erne og de fleste af træer stammer fra den gang.
  Du er velkommen til at bese herlighederne når du er på øen…
  Mvh
  Peter

  Sendt fra min iPad

  Den 26. apr. 2017 kl. 21.01 skrev Læsøs natur <comment-reply@wordpress.com>:

  thomasretsloff posted: “Det er nu du skal glæde dig over at foråret, trods alt er i fuld gang – for lige straks springer bøgen ud. Det er sjældent det sker tidligt på Læsø i forhold til andre steder i landet, men så kan man jo glæde sig over, at den holder så meget længere hen o”

  Like

  1. Hej Peter
   Ja jeg ved godt at der er bøge af ældre herkomst end dem der plantet i klitplantagen. Men at de var så gamle som du skriver vidste jeg ikke 😆
   Dem må jeg forbi og se næste gang jeg er på øen.
   Tak for kommentaren…
   Venlig hilsen
   Thomas

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s