Kvan i gårde, Kvan ved strand

Kvan  (Angelica archangelica) er en flot, friskgrøn plante, der næppe lader sig overse. Med sin rødligt anløbne kraftige og furede stilk og grønne blomsterskærme kan den godt ved første øjekast minde om Kæmpebjørneklo. Kvan har dog en lang række mere tiltrækkende egenskaber end Bjørnekloen, og har da også igennem tiden været anvendt til mange formål.

Kvan
Kvan har rødlige stængler og oppustede bladskeder

Kvan har især i vikingetiden i Norden været dyrket i særlige Kvan-gårde og brugt som vitaminrig grøntsag. Især på de nordatlantiske øer har den været vigtig for at undgå især skørbug, som fremkaldes af C-vitaminmangel. Hele planten både smager og dufter krydret og syrligt, men er f.eks. god til snaps og bjesk.

Naturfoto 2005 0667
Kvan er meget tiltrækkende for især fluer, men andre insekter og sommerfugle besøger den også gerne.
Naturfoto 2005 0670
Snylteflue fouragerer på kvanens små, fine blomster

Det summer af liv omkring de store, næsten kugleformede blomsterskærme. Fluer, svirrefluer, bier og sommerfugle kappes om en god plads på skærmene, hvor de søger nektar fra de mange små, lysegrønne blomster.

_DSC0010

Kvan blomstrer i starten af juni, og på Læsø finder man denne pragtfulde staude ved kysten. Især ved nordkysten omkring Holtemmen vokser den i det opskyllede tangbælte (også kaldet “even”), der om sommeren ligger næsten helt inde ved den øst-vestgående trampe-sti. Her afslører den sig selv blandt Tagrør, som vokser samme steder.

Gå til bloggens forside

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s